de kleurenwaaier als ijkpunt

In de zee van kleuren biedt de kleurenwaaier houvast. Voor professionele ontwerpers zijn er enkele waaiers van rond de 1700 kleuren. De meeste andere waaiers bieden keus uit 40 tot 120 kleuren, de grotere als een algemeen kleuroverzicht, de kleinere als selecties rond een bepaalde thematiek. Al deze waaiers hebben als doel om er kleuren uit te kiezen.
Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het gebruik van waaiers heeft een belangrijk nadeel: de levendigheid van het grotere kleurgeheel verdwijnt erdoor. Vooral de RAL-waaier heeft dat effect. In de bouwwereld wordt RAL beschouwd als de standaard, terwijl de RAL-selectie zeer beperkt en onsamenhangend is.
Het Kleurbureau beschouwt kleurenwaaiers daarom als een ijkpunt: waaiers bieden een selectie waarop kleuren afgestemd kunnen worden. Daarmee draagt de waaier bij aan het ontstaan van de eenheid in verscheidenheid die een plek zijn karakteristieke samenhang geeft.
Het klinkt misschien vreemd, maar een waaier is geen praktisch instrument. De kleuren uit de waaier zijn in de realiteit van de gebouwde omgeving nergens te vinden. De staaleigenschappen zijn anders dan die van materialen uit de bouwpraktijk. De waaier geeft slechts een relatieve indruk van een palet, een 'kleurrichting'. Ook daarom is het goed om de waaier te beschouwen als een ijkpunt, een instrument waarop toe te passen kleuren kunnen worden afgestemd.

» contextwaaier
» profielwaaier
» themawaaier