De Geode Apeldoorn


De Geode is een gebouw waar 22 verstandelijk gehandicapten begeleid wonen. Architect Lars Courage vroeg Het Kleurbureau om in het ontwerpproces mee te denken over de kleurstelling van het interieur. Courage houdt van staalbouw, en van zwart, zilver en oranje - de kleuren van het exterieur. Zijn vraag was of het mogelijk zou zijn om voor het interieur een zwarte doos als uitgangspunt te nemen, en dag- en kunstlicht daarin zo toe te passen dat een gekleurde ruimte ontstaat door middel van de reflectie van het licht op de gekleurde wanden en objecten in het gebouw.
Het Kleurbureau benutte deze vraag om te onderzoeken in hoeverre zwart een neutrale achtergrondkleur kan zijn. Normaal gesproken gaan we bij een interieur uit van wit, of tenminste een lichte kleur, als basiskleur waarmee we ruimte maken. Maar misschien is het mogelijk om diep zwart te laten werken als de onbegrensde ruimte waarin 'kleurwolken' oplichten als een vloeiende concretisering van de ruimte?
Het Kleurbureau maakte een kleurenwaaier met de sterke kleuren die voldoende kleurruimte scheppen. Met deze waaier werkte Courage het kleurontwerp verder uit.